dinsdag 20 januari 2015

Verwarrende berichten over strijd in Loehansk

Eenheden van het Russische leger hebben vandaag volgens woordvoerder Andrei Lisenko van de Nationale Veiligheidsraad aanvallen uitgevoerd op twee controleposten van het Oekraïense leger ten noorden van de stad Loehansk. De gevechten zouden nog altijd gaande zijn. ''Maar de situatie is nu onder controle'', aldus Lisenko tijdens een ingelaste persconferentie aan het begin van de avond.

Tanks zouden bij controlepost 31 op de weg naar Bachmoetka door de Oekraïense linie zijn gebroken. De 24e brigade van het Oekraïense leger raakte omsingeld bij het dorp Krimske. Volgens blogger Sergei Ivanov niet door pro-Russische rebellen, maar door een eenheid van het reguliere Russische leger. Er zou nog altijd gevochten worden bij controlepost 29, aldus soldaat Jevhen Sjevtsjenko van het Donbas-bataljon.

Een uur later wist televisieverslaggever Roman Bochkala van Inter te melden dat het Oekraïense leger niet verslagen was bij controlepost 31, maar zich had teruggetrokken toen de Russische tanks in het zicht kwamen. In de looop van de avond werd gemeld dat het Oekraïense leger controlepost 31 weer in handen probeert te krijgen.

Afgelopen nacht zouden dorpen in de nabijheid van de zuidelijke stad Marioepol onophoudelijk zijn beschoten door pro-Russische rebellen. Daarbij zouden twintig huizen zijn vernield, aldus tv-zender Ukraine Today.

De verwarrende berichtgeving, of beter: het gebrek aan goede berichtgeving, is volgens het persbureau Unian tekenend voor de huidige situatie in Oost-Oekraïne. Duidelijk is wel dat er steeds heviger gevochten wordt en de berichten over de deelname van reguliere Russische troepen nemen ook toe. Ook rond de luchthaven van Donetsk wordt weer gevochten, maar niemand weet hoe het er precies voor staat.

Het ministerie van Defensie heeft vanmiddag te kennen gegeven dat dit ook de bedoeling is. Er sijpelde de afgelopen dagen teveel informatie door naar de tegenstanders die daar weer hun voordeel mee konden doen. Inmiddels is wel bekend gemaakt dat de pro-Russische rebellen na de verwoesting van alle gebouwen vanavond de start- en landingsbaan van de luchthaven van Donetsk hebben vernield.

Bronnen: Reuters, Unian, Ukraine Today

Geen opmerkingen: