dinsdag 20 januari 2015

OVSE: situatie verslechtert met de dag

De OVSE constateert dat de situatie in Oost-Oekraïne met de dag verslechtert naarmate de gevechten tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische rebellen toenemen. Na de hevige strijd om de luchthaven van Donetsk lijkt die zich steeds verder richting de stad zelf te begeven. Een woordvoerder van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa uitte vanmorgen zijn grootste zorgen om het lot van de bevolking, met name de kinderen.

Intussen zeggen beide partijen dat zij de controle hebben over de luchthaven die na maanden van strijd zodanig vernield is dat van een vliegveld niet meer gesproken kan worden, maar vooral symbolische en strategische waarde heeft.

Amnesty International beschuldigt zowel het leger als de rebellen er van dat zij burgers in gevaar brengen. ''De pro-Russische separatisten moeten ophouden met het schieten vanuit woonwijken'', aldus Denis Krivoshejev, plaatsvervangend directeur voor Europa en Centraal-Azië van de mensenrechtenorganisatie. ''En het leger moet geen aanvallen uitvoeren op woonwijken.''

Ook vandaag al werden burgers het slachtoffer van het oorlogsgeweld toen een mortieraanval werd gedaan op een woonwijk in de stad Schastia in de provincie Loehansk. Een flatgebouw werd vol geraakt, waarbij een nog onbekend aantal gewonden viel en dertig appartementen werden vernield. Er zouden meerdere woningen in de wijk zijn geraakt. Volgens gouverneur Hennadi Moskal was het een aanval van de rebellen.

Bronnen: Interfax, Ukraine Today, Kiev Post, BBC

Geen opmerkingen: