zaterdag 9 augustus 2014

Rusland noemt hulpkonvooi 'een sprookje'

Rusland doet het verhaal het op het gisteravond op het allerlaatste moment afgeblazen hulptransport af als ''een sprookje''. Volgens de Oekraïense regering ging het om een konvooi dat de vlag van het Rode Kruis voerde en door Russische militairen werd begeleid. Nadat president Petro Porosjenko met de Verenigde Staten en het Rode Kruis had gebeld wist minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken zijn Russische ambtgenoot Sergei Klimkin had gebeld, maakte het konvooi rechtsomkeert.

Woordvoerster Maria Zacharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet vanmorgen weten dat van het hele verhaal niets klopt. ''Ze worden steeds creatiever in Kiev'', aldus Zacharova, die er aan toevoegde dat ''de Nationale Garde toch wat te melden moet hebben bij gebrek aan echte resultaten''.

Het persbureau Reuters belde met het Rode Kruis, maar kreeg niemand aan de telefoon. Deutsche Welle komt wel met een reactie. Woordvoerster Sitara Jabee liet weten dat het Rode Kruis op geen enkele manier betrokken was bij het hulptransport dat gisteravond vanuit Rusland Oost-Oekraïne binnen wilde. Als er al hulpgoederen vanuit Rusland ontvangen zouden zijn door het Rode Kruis, dan zouden die met eigen middelen worden gebracht, aldus Jabee.

Bronnen: Reuters, Deutsche Welle

Geen opmerkingen: