dinsdag 19 augustus 2014

Poetin trekt initiatief voor overleg naar zich toe

De Russische president Vladimir Poetin neemt volgende week deel aan topoverleg over de toestand in Oekraïne in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland. Ook president Petro Porosjenko en afgevaardigden van de Europese Unie zijn op woensdag 26 augustus in Minsk. Ook de leiders van Wit-Rusland en Kazachstan, die deel uitmaken van een douane-unie met Rusland, nemen aan de besprekingen deel.

De leden van die douane-unie vinden dat Oekraïne niet tegelijkertijd kan profiteren van handelsvoordelen van hun blok en die van de Europese Unie. De EU vindt dat dat wel mogelijk moet zijn. Namens de Europese Unie reizen buitenland-chef Catherine Ashton en de eurocommissarissen Karel De Gucht (Handel) en Günther Oettinger (Energie) naar Minsk. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft naar verluidt geweigerd naar Minsk te komen.

Zondag waren in Berlijn de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk bijeen. Op politiek gebied werd toen geen vooruitgang geboekt. Afgesproken werd dat op hoog niveau in Moskou en Kiev besloten zou worden of er een tweede top komt over Oekraïne.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel reist zaterdag naar Kiev op uitnodiging van president Porosjenko. Het is de eerste keer dat Merkel naar Oekraïne reist sinds de machtswisseling van afgelopen februari. Ze spreekt met achtereenvolgens president Porosjenko, premier Arseni Jatsenjoek en daarna met andere Oekraïense poltici over mogelijkheden om een uitweg uit de huidige crisis te vinden.

Bronnen: NOS, New York Times

Geen opmerkingen: