maandag 25 augustus 2014

Verkiezingen omwille 'democratische krachten'

President Petro Porosjenko heeft zijn beslissing om het parlement te ontbinden genomen, omdat ''de meeste afgevaardigden instemden met dictatoriale wetten die de levens kostten van activisten die eerder dit jaar op het Maidan-plein betoogden''. Daar werden begin dit jaar betogers tegen de toenmalige president Viktor Janoekovitsj beschoten door sluipschutters.

Porosjenko beroept zich op de "democratische krachten" in Oekraïne om aan nieuwe verkiezingen te beginnen als een "verenigd Oekraïne" en een "pro-Europees team", zo meldt Russia Today. Volgens Porosjenko tonen peilingen bovendien aan dat vier op de vijf inwoners van zijn land willen dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden.

''De samenstelling van het huidige parlement strookt niet met het politieke sentiment in de Oekraïense samenleving''. Bovendien waren de vorige verkiezingen, in 2012, niet democratisch of transparant. Het voldeed niet aan Europese standaarden.''

Porosjenko verwijst in zijn bericht op Facebook ook direct naar het opstandige oosten van Oekraïne. Het land moet volgens hem op alle fronten winnen, of dat nu is in de strijd tegen terroristen en saboteurs, of tegen corruptie en armoede. De vervroegde parlementaire verkiezingen zijn volgens de president deel van zijn vredesplan. ''Het sleutelelement is een politieke dialoog met de Donbas'' - het dichtbevolkte oosten van het land.

Het huidige parlement houdt wel verantwoordelijkheid voor het lot van het land tot aan de verkiezingen, benadrukt Porosjenko. Die zullen, zo garandeert hij, eerlijk, democratisch en transparant zijn. ''Het stembiljet is het meest krachtige wapen in de handen van de burgers om hun land te beschermen.'' De verkiezingen staan gepland voor 26 oktober.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: