zaterdag 30 augustus 2014

'Russische tanks vernielden elk huis in Novosvitlivka'

Russische tanks hebben volgens een woordvoerder van het Oekraïense leger in het dorpje Novosvitlivka bij Loegansk "zo goed als elk huis vernietigd". Legerwoordvoerder Lysenko zegt dat Oekraïne troepen heeft moeten terugtrekken uit twee dorpen ten oosten van Loegansk. Kiev heeft meer troepen gestuurd naar de havenstad Marioepol.

President Petro Porosjenko heeft in Brussel opnieuw "de Russische invasie" in Oekraïne veroordeeld. Volgens hem zijn er duizenden Russische militairen en honderden tanks in Oost-Oekraïne. Petrosjenko liet tijdens een persconferentie na afloop van een gesprek met voorzitter José Manuel Barroso weten dat hij niet verwacht ''dat militairen van andere landen in Oekraine mee gaan vechten'', maar wel dat er ''militaire technologie beschikbaar komt van de internationale gemeenschap.''

De Engelstalige tv-zender Ukraine Today heeft een reportage uitgezonden waarin Joseph Dempsey van het Internationaal Instituut voor Strategische Studies uitlegt dat er steeds meer bewijzen komen dat Rusland direct betrokken is bij de strijd in Oost-Oekraïne. Eén van de tanks in onderstaande beelden is volgens Dempsey van een type waarover alleen het Russische leger beschikt.

Bronnen: NOS, Kyiv Post, Ukraine Today

Geen opmerkingen: