maandag 18 augustus 2014

Rusland ziet vooruitgang in overleg Oekraïne

De ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland zullen in dezelfde opstelling als gisteravond verder praten over de situatie in Oekraïne. Er is in Berlijn ''een zekere vooruitgang geboekt'', liet het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken maandag weten, maar niet over een wapenstilstand of over een politieke oplossing voor de crisis.

De vooruitgang zit hem in overeenstemming over het Russische hulpkonvooi dat bij de Oekraïense grens staat te wachten. ''Alle vragen over de humanitaire kwestie zijn opgelost'', zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov maandag. Het is nog niet bekend wanneer de ministers precies bij elkaar komen om ''concrete voorstellen'' voor te bereiden.

De Oekraïense minister Pavlo Klimkin noemde de gesprekken ''moeilijk''. Volgens hem is het onmogelijk om tot een compromis te komen waarbij zijn regering ''een rode lijn'' over moet. ''Ik ben daar niet over gegaan en ik voelde daarbij de steun van mijn gesprekspartners'', twitterde Klimkin vanochtend. ''Het waren vijf lange uren. En misschien hebben we veel van zulke lange gesprekken nodig om de boel in beweging te krijgen.''

Zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier zei, net als Rusland, dat er sprake was van vooruitgang.
De vier ministers spraken vooral over hoe de bevolking van Oost-Oekraïne kan worden geholpen en over een staakt-het-vuren. "Het doel blijft om tot een bestand te komen en te voorkomen dat er meer slachtoffers vallen", aldus Steinmeier. Het conflict heeft sinds april aan meer dan tweeduizend mensen het leven gekost.

De ministers zijn teruggegaan naar hun eigen land voor overleg. Mogelijk worden de gesprekken vandaag of morgen voortgezet.

Bronnen: NU.nl, Kyiv Post

Geen opmerkingen: