woensdag 27 augustus 2014

Porosjenko bespreekt vervolg overleg met Merkel

President Petro Porosjenko heeft telefonisch de resultaten van het overleg in Minsk besproken met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Ook had hij het met haar over het vervolg van de besprekingen die moeten leiden tot een vreedzame oplossing van het conflict in Oost-Oekraïne. ''Onder spraken ze over het probleem om de grens dicht te krijgen, over het vrij krijgen van gijzelaars en het herstellen van de handelsrelaties'', liet de persdienst van de president vanmiddag weten.

Porosjenko en Merkel zouden het er over eens zijn dat het vredesplan van de Oekraïense president, dat onder meer voorziet in een vrijgeleide voor separatisten die zich niet hebben bezondigd aan het plegen van (oorlogs)misdaden, goede uitgangspunten biedt voor verder overleg. Dat zouden ook Porosjenko's gesprekspartners gisteren hebben betoogd.

De Oekraïense president woont morgen in Ankara de inhuldiging van de Turkse president Recep Erdogan bij. Hij wil deze gelegenheid aangrijpen voor verder overleg, onder meer met president Noersoeltan Nazarbajev van Kazachstan. In Minsk spraken de twee elkaar ook al. Kazachstan vormt samen met Rusland en Wit-Rusland een douane-unie die over enkele maanden wordt omgevormd in de Euraziatische Unie. Porosjenko spreekt vervolgens zaterdag met vertegenwoordigers van de Europese Unie over het associatieverdrag.

Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, liet vandaag in een interview met de staatszender Rossia 24 weten dat Moskou niet uit is op een verdere internationale confrontatie en nog meer sancties die het Westen oplegt aan Rusland. ''We willen geen spiraalwerking met nog meer sancties'', aldus Lavrov.

Bronnen: Kyiv Post, Reuters

Geen opmerkingen: