zaterdag 30 augustus 2014

EU bespreekt reactoe op Russische dreiging

De Europese regeringsleiders spreken vandaag tijdens een extra Europese top over nieuwe sancties tegen Rusland. Ook de Oekraïense president Petro Porosjenko komt naar Brussel. De kans is volgens NOS-correspondent Gwen ter Horst groot dat er nieuwe sancties komen tegen Rusland. "De ministers van Buitenlandse Zaken hebben dat gisteren al min of meer aangekondigd."

De ministers, die elkaar in Milaan ontmoetten, veroordeelden de aanwezigheid van Russische militairen in Oost-Oekraïne. Verschillende ministers spraken van een Russische invasie. Porosjenko, die op uitnodiging van voorzitter Herman Van Rompuy bij de top aanwezig is, zal de regeringsleiders toespreken. "Hij zal opnieuw steun vragen aan de EU. Ook om militaire steun, in de vorm van materieel en adviezen voor het Oekraïense leger", zegt Ter Horst.

De Duitse minister Frank-Walter Steinmeier van Buitenlandse Zaken heeft in de aanloop naar de EU-top van vandaag gewaarschuwd dat ''alle controle weg is'' als het tot een directe militaire confrontatie komt tussen Rusland en Oekraine.

Bronnen: NOS, BBC

Geen opmerkingen: