woensdag 27 augustus 2014

Oekraïense leger her en der in problemen

Novoazovsk is in handen van het Oekraïense leger, maar de stad aan de kust van de Zee van Azov wordt wel geregeld beschoten vanaf Russisch grondgebied, op maximaal tien kilometer afstand. Militair woordvoerder Andrei Lisenko kon de berichten niet bevestigen dat de aanvallers beschikken over tanks. Het leger voert versterkingen aan. In de verderop gelegen stad Marioepol zou het rustig zijn.

Verslaggevers van de New York Times melden vanuit Novoazovsk dat het leger daar geconfronteerd is met militaire eenheden die vanuit Rusland de grens over zijn gegaan. Dat zou tot enige paniek hebben geleid onder de vermoeide soldaten. Van een eenheid uit Vinnitsja zou een aantal soldaten zelfs geweigerd hebben om verder te vechten.

Commandant Semen Sementsjenko van het vrijwilligersbataljon Donbas stuurde vandaag een noodkreet via Facebook de wereld in. Zijn manschappen zouden in Ilovajsk, ten westen van de stad Donetsk, volledig omsingeld zijn door Russische militairen. Het zou gaan om de Pskov Luchtmobiele Divisie en een regiment van de Koersk Divisie. Hun tanks zouden de Russen hebben ingegraven. Hulp van het Oekraïense leger is er niet voor het vrijwilligersbataljon dat zelf niet over tanks beschikt.

Bij het kantoor van president Petro Porosjenko was vanmiddag een demonstratie met circa 400 deelnemers die eisten dat het leger versterkingen stuurt naar Ilovajsk, waar het Donbasbataljon in problemen is. Mocht het sturen van versterkingen niet mogelijk zijn, dan zouden de soldaten op z'n minst de opdracht krijgen van de legerleiding om zich uit het gebied terug te trekken. De demonstranten voerden de vlaggen van de vrijwilligersbataljons Azov en Donbas, maar ook van de ultra-nationalistische Rechtse Sector.

Bronnen: Kyiv Post, New York Times, ZIK

Geen opmerkingen: