woensdag 27 augustus 2014

'Separatisten rukken op tegen het leger'

Separatisten hebben woensdag de Oost-Oekraïense stad Novoazovsk met mortiervuur bestookt. Dat heeft burgemeester Oleg Sidorkin gezegd. De stad ligt vlakbij de plek waar maandag volgens de Oekraïense regering Russische tanks de grens overstaken. De rebellen schoten tien granaten op de stad, die in handen van Kiev is. Zij reageerden hiermee op eerdere beschietingen van het leger. Een dag eerder raakten vier inwoners van Novoazovsk gewond bij mortieraanvallen.

Gevreesd wordt dat de aanval onderdeel uitmaakt van een poging van de rebellen om terreinwinst te boeken op Kiev. De stad ligt aan een weg die de Oekraïense havenplaats Marioepol met het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim verbindt. Eerder beschuldigde de Nationale Veiligheidsraad 'Russische huurlingen' van aanvallen op Novoazovsk. Dinsdag werden tien Russische militairen in de buurt van de stad gevangen genomen.

De Poolse geheime dienst bevestigt wat Oekraïne al langer zegt: dat Russische legereenheden in Oekraïne opereren. Dat zei de Poolse premier Donald Tusk vanmorgen. Hij sprak over ''reguliere'' eenheden van het Russische leger in Oekraïne. Rusland ontkent dat. Rusland zei gisteren dat Russische militairen die door het Oekraïense leger in Oekraïne gevangen zijn genomen, ''per ongeluk'' de grens waren overgestoken.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: