De Duitse bondskanselier Angela Merkel meent dat het Oekraïne vrij staat om in de Euraziatische Unie te stappen als dat leidt tot vrede met de Russische president Vladimir Poetin. Ze zei dit in een interview met tv-zender ARD dat zondagavond werd uitgezonden.
Merkel voegde er aan toe dat zij het zaterdag in Kiev met de Oekraïense president Petro Porosjenko heeft gehad over de vredesbesprekingen van vandaag in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Ze zei dat daarvan geen ''doorbraak'' valt te verwachten. Merkel noemde het omvormen van Oekraïne tot een federale staat, een akkoord over de gasprijs en de handelsrelatie met Rusland als onderdelen van een vredesakkoord.
"En als Oekraïne dan zegt dat het deel wil gaan uitmaken van de Euraziatische Unie, dan maakt de Europese Unie daar geen groot probleem van, als het maar om een vrijwillige stap gaat'', aldus de bondskanselier. ''Ik wil een uitweg, net als veel anderen, waarmee Rusland niet wordt geschaad. Duitsland wil ook een goede handelsrelatie met Rusland, we willen een goede verstandhouding met Rusland. We zijn afhankelijk van elkaar en er zijn zoveel andere conflicten in de wereld waarbij we samen moeten werken, en daarom hoop ik dat we stappen kunnen zetten.''
De bijeenkomst van vandaag in Minsk is die van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan die samen een douane-unie vormen. Die douane-unie moet per 1 januari 2015 uitmonden in de Euraziatische Unie, als tegenhanger voor de Europese Unie, en moet ook een politieke functie krijgen. Critici zien er een poging in van Poetin om daarmee de aloude Sovjet-Unie opnieuw te creëren.
De Europese Unie heeft steeds gezegd dat lidmaatschap van de Russische douane-unie niet te verenigen is met het vrijhandelsverdrag tussen Oekraïne en de EU. Voormalig president Viktor Janoekovitsj probeerde daarom tot een akkoord te komen waarbij Oekraïne een aparte status zou krijgen, de 3+1 formule. Rusland stond slechts een positie als waarnemer toe.
Toen Janoekovitsj vorig najaar onder druk van Rusland besloot het associatieverdrag met de EU niet te ondertekenen, ontstond het anti-regeringsprotest dat uiteindelijk leidde tot zijn vertrek. Binnen de kortste keren zette premier Arseni Jatsenjoek zijn handtekening onder het associatieverdrag dat inmiddels ook door de huidige president Petro Porosjenko is ondertekend. Het Oekraïense parlement heeft het verdrag nog altijd niet bekrachtigd. Dat moet komende maand gebeuren.
Bron: o.a. Financial Times
Geen opmerkingen:
Een reactie posten