donderdag 28 augustus 2014

'Satellietbeelden tonen Rusissche aanwezigheid aan'

NATO Satellite Photo Ukraine
De NAVO heeft vandaag een serie satellietfoto's vrijgegeven die aan moeten tonen dat Russische militairen met de meest geavanceerde wapens actief zijn op Oekraïens grondgebied. ''In de afgelopen twee weken hebben we een duidelijke toename gezien van de inmenging van het Russische leger in de gang van zaken in Oekraine'', aldus directeur Nico Tak van het Comprehensive Crises and Operations Management Centre (CCOMC) van het NAVO-hoofdkwartier.

De satellietfoto's laten volgens Tak zien ''dat er grote aantallen Russische gevechtstroepen'' zijn en dat ''grote aantallen geavanceerde wapens, inclusief luchtverdedigingssystemen, artillerie, tanks en panterwagens over gaan naar de separatistische groepen in Oost-Oekraine''. De militaire voertuigen op de foto's kunnen niet van het Oekraïense leger zijn, want dat is nog niet zover doorgedrongen in het door de separatisten beheerste gebied.

De Nederlandse brigadegeneraal meent dat Rusland de separatisten aan versterkingen helpt en ze bevoorraadt in een uiterste poging om de kansen te laten keren, want de strijd verliep tot voor enkele dagen juist in het voordeel van het Oekraïense leger. ''Rusland doet er alles aan om dit conflict te laten voortduren, hetgeen resulteert in nog meer ellende voor de bevolking."

Bronnen: Business Insider, NAVO

Geen opmerkingen: