maandag 25 augustus 2014

President Porosjenko ontbindt parlement

President Petro Porosjenko heeft zojuist aangekondigd dat hij het parlement heeft ontbonden, zodat er nieuwe verkiezingen uitgeschreven kunnen worden op de laatste zondag van oktober. ''Beste landgenoten, vandaag heb ik besloten het parlement voortijdig te ontbinden'', laat hij via Twiiter weten.

Porosjenko heeft lang gewacht, omdat hij dit aan het parlement zelf wilde overlaten. Dat had daar weinig zin in, omdat veel parlementsleden vrezen hun zetel kwijt te raken bij vervroegde verkiezingen. De partijen Oedar en Svoboda stapten enkele weken geleden uit de regeringscoalitie om nieuwe parlementsverkiezingen mogelijk te maken. Dat resulteerde slechts in het aftreden van premier Arseni Jatsenjoek, een voornemen dat na een week werd ingetrokken.

Het huidige parlement werd in oktober 2012 gekozen. Porosjenko besloot onlangs al de termijn voor de verkiezingscampagne te verkorten tot zes weken. Pogingen om tot een eerlijker Kieswet te komen, hebben de afgelopen maanden steeds schipbreuk geleden. Het hervormen van de Kieswet was een van de belangrijkste eisen van Maidan, het anti-regeringsprotest van de afgelopen winter dat het vertrek van de vorige president Viktor Janoekovitsj inluidde.

Bron: mededeling Porosjenko via Twitter

Geen opmerkingen: