dinsdag 5 augustus 2014

'Rebellen bedreigen ziekenhuispersoneel'

De rebellen in het oosten van Oekraïne bedreigen het personeel van ziekenhuizen, stelen en vernielen medische apparatuur en meubilair en zorgen er ook voor dat patiënten niet de nodige zorg krijgen. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vandaag in een verklaring waarin ook melding wordt gemaakt van het misbruiken van ambulances voor het vervoer van (niet gewonde) rebellen. Het zijn allemaal activiteiten die verboden zijn volgens internationale afspraken.

''De aanvallen van pro-Russische rebellen op medische voorzieningen en het personeel dat daar werkt, brengt de zorg voor zieke en kwetsbare burgers in gevaar. Dit moet onmiddellijk stoppen'', constateert Joelia Gorboenova, onderzoekster voor Human Rights Watch in Europa en Centraal Azië. Bij aanvallen op ziekenhuizen zijn tenminste twee medewerkers om het leven gekomen. De omstandigheden wijzen er op dat deze slachtoffers voor rekening van het Oekraïense leger komen, maar echte bewijzen ontbreken nog.

De rebellen nemen behandelruimtes en ziekenhuiskamers in beslag voor hun gewonde kameraden. Tenminste vier ambulances zijn door hen uit Slovjansk meegenomen om deze gewonden naar ziekenhuizen te brengen.

Een medewerker van Human Rights Watch heeft zelf gezien dat ambulances voor dit doel worden gebruikt in de stad Donetsk. Achter het stuur van de ziekenwagens zaten mannen in uniform, waarbij overigens niet duidelijk is of ze uitsluitend de ambulances besturen en niet deelnemen aan de gevechten.

Door veel gewonde strijders onder te brengen in een ziekenhuis wordt zo'n ziekenhuis volgens Human Rights Watch vanzelf een doelwit voor het leger of voor groepen die de rebellen bestrijden. Daarmee worden dan weer burgers in gevaar gebracht die als patiënt zijn opgenomen. In tenminste vier ziekenhuizen zou een aanzienlijk aantal gewonde rebellen liggen.

Bron: Human Rights Watch

Geen opmerkingen: