zondag 3 augustus 2014

Porosjenko's partij gaat ver voorop in peiling

De Solidariteitspartij van president Petro Porosjenko krijgt de meeste parlementszetels als er nu verkiezingen zouden zijn. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het bureau Rating. De Solidariteitspartij krijgt 23 procent van de stemmen, gevolgd door de Radicale Partij met 13 procent en de Moederlandpartij met 11 procent.

Oedar blijkt de kiezersgunst helemaal kwijt te zijn, want nog maar 7 procent kiest voor de partij van Vitali Klitsjko, de oud-wereldkampioen boksen en huidige burgemeester van Kiev. De Burgerbeweging van Anatoli Hritsjenko komt uit op 5 procent, terwijl de nationalistische partij Svoboda van Oleh Tiahnibok met 4 procent de kiesdrempel niet haalt.

De Communistische Partij, inmiddels verboden vanwege collaboratie met de separatisten, haalt de kiesdrempel met 3 procent ook niet en dat geldt eveneens voor de Partij van de Regio's met 3 procent. De Beweging voor Verandering van premier Arseni Jatsenjoek en Sterk Oekraïne krijgen in de peiling ook al 3 procent. De Rechtse Sector komt uit op 1 procent.

De uitkomst van de peiling is op meerdere punten verrassend te noemen. Porosjenko kreeg bij de parlementsverkiezingen van oktober 2012 alleen als districtskandidaat een zetel toebedeeld, want zijn partij haalde de kiesdrempel van 5 procent niet. Klitsjko's Oedar stond een jaar geleden tweede in de peilingen en een half jaar geleden zelfs de Partij van de Regio's van toenmalig president Viktor Janoekovitsj in de peilingen te passeren.

Ook Oleh Ljasko van de Radicale Partij kwam twee jaar geleden als districtskandidaat aan zijn zetel, terwijl zijn partij nu populairder is dan de Moederlandpartij van Joelia Timosjenko. Daarbij kan nog worden aangetekend dat Arseni Jatsenjoek weliswaar te boek staat als premier namens de Moederlandpartij, maar dat zijn eigen partij ook nog altijd bestaat en nieuw leven ingeblazen kan worden als dat electoraal beter uitkomt.

De peiling van Rating geeft aan dat 6o procent van de ondervraagden naar de stembus gaat als er nu verkiezingen zouden zijn. Zover is het nog niet, al heeft een adviseur van president Porosjenko al de laatste zondag van oktober als verkiezingsdag genoemd.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: