dinsdag 12 augustus 2014

Koetsjma: Russisch konvooi gaat via Charkiv

Het Russische konvooi van 280 vrachtwagens dat met hulpgoederen onderweg is naar de stad Loehansk komt volgens oud-president Leonid Koetsjma binnen via een grensovergang in de provincie Charkiv. Hij zegt in een interview met het persbureau Interfax dat dit gisteren binnen de contactgroep is afgesproken. Ook de route vanaf de grens tot aan de stad Loehansk zou al vast liggen.

Koetsjma is voorzitter van deze contactgroep met vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland en de OVSE die probeert een oplossing te vinden voor het conflict in de Donbas. Hij meldt dat het konvooi in Oekraïne verder gaat onder de vlag van het Rode Kruis en dat waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) het konvooi gaan begeleiden. Er zouden ook hulpgoederen uit Oekraïne, de Europese Unie en de Verenigde Staten aan toegevoegd worden.

De contactgroep zou dit alles besproken hebben tijdens een videoconferentie waar ook vertegenwoordigers van de Volksrepubliek Donetsk aan mee deden. De Volksrepubliek Loehansk deed er niet aan mee. Volgens Koetsjma gaan de hulpgoederen naar ziekenhuizen, kindertehuizen en hulpbehoevende inwoners van de stad.

De autoriteiten in het Russische Rostov-aan-de-Don melden, in tegenspraak met wat Koetsjma zegt, dat het hulpkonvooi via de provincie Rostov naar Loehansk gaat. Het konvooi is overigens vertrokken vanaf een legerbasis in de buurt van Moskou, hetgeen veel Oekraïners er niet geruster op maakt.

Uit vrees voor een aanstaande militaire invasie vanuit Rusland ruilen veel Oekraïners vandaag hun hrivna's voor euro's en dollars. De koers van de hrivna ligt nu op 17,65 hrivna voor 1 euro.

Bronnen: Kyiv Post, valuta.nl

Geen opmerkingen: