De videofilm van een uitgeputte beer die wordt belaagd door honden in Vinnitsja heeft dierenliefhebbers geschokt en Royal Canin een nachtmerrie bezorgd. Inmiddels heeft de Franse diervoederproducent beterschap beloofd en hulp toegezegd om de beren een beter leven te bezorgen. De Oekraïense Kennelfederatie heeft een verbod uitgevaardigd op deze gevechten.
Strijders voor dierenrechten zeggen echter dat het hier om het topje van de ijsberg gaat. Wilde dieren worden nog altijd mishandeld. Ze moeten de bezoekers amuseren van onder meer dolfinariums, restaurants en reizende circussen. "De dieren worden uitgebuit en misbruikt'', aldus de ervaren dierenactiviste Tamara Tarnavska. Volgens haar gebeurt dat met instemming van de overheid, terwijl de bevolking er voor een belangrijk deel onverschillig tegenover staat.
Oekraïne telt een twintigtal dolfinariums met samen zo'n tachtig dolfijnen. Dierenactivisten stellen dat er elk jaar nieuwe dolfinariums bij komen, ondanks de wereldwijde kritiek. "Onder normale omstandigheden kan een dolfijn tussen de 25 en 30 jaar oud worden, maar de dieren in een dolfinarium komen niet verder dan 5 jaar'', aldus bioloog Oleksei Vasiljoek, adjunct-directeur van het Nationaal Ecologisch Centrum. En dat, zo voert hij aan, terwijl de Oekraïense wetgeving dolfijnen ziet als een bedreigde diersoort die beschermd dient te worden.
Een week geleden was er een demonstratie bij het dolfinarium Nemo in Kiev. Actievoerders zijn verontwaardigd over het gebruik van chloorwater in de bassins, waardoor huid en ogen van de dolfijnen geïrriteerd raken. Ook wordt volgens hen bevroren vis gevoerd aan de dieren, terwijl ze uitgeput raken door de elkaar snel opvolgende shows.
Er zijn meer voorbeelden van dieren die slecht behandeld worden. In de dierentuin van Charkiv worden sinds twee weken honderd dieren opgevangen die waren ontdekt in de bossen nabij de stad. Ze waren afkomstig van een reizende dierentuin en daar uitgeput en ondervoed achtergelaten. "We troffen onder meer een een ezel aan die was opgesloten in een kleine kooi. De wormen liepen over het dier heen.''
Kritiek is er ook op het misbruiken van dieren door straatfotografen. Het is verboden, maar komt voor in alle toeristische centra. Uilen, apen en slangen zijn momenteel populair. Bioloog Vasiljoek constateert dat de dieren maar kort leven, waardoor de vraag naar steeds weer nieuwe dieren groot is.
De Milieu-inspectie zou de dieren in beslag moeten nemen, maar heeft daartoe niet de wettelijke middelen. Er staat een boete van maximaal 330 euro en twee jaar gevangenisstraf op het misbruiken van dieren, maar sinds de invoering van de wet zeven jaar geleden is slechts een overtreder bestraft voor het mishandelen en doden van honden. "Maar'', zegt Vasiljoek, ''gelukkig grijpen bezorgde burgers steeds vaker in waar de overheid het laat afweten.''
Bron: Kyiv Post