donderdag 5 januari 2017

Pleidooi voor herbegraven Bandera, Konovalets en Petlioera in Oekraïne

Vicepremier Vjacheslav Kirilenko vindt dat de stoffelijke resten van Stepan Bandera, Simon Petlioera en Jevhen Konovalets in Oekraïne herbegraven moeten worden. Aanleiding voor dit pleidooi vormt de recente gang van zaken rond het graf van de Oekraïense dichter en schrijver Oleksandr Oles in Praag. Dit graf is opgeëist door de zoon van de onlangs overleden Volodimir Michailisjin.

De stoffelijke resten van Oles zijn opgegraven, omdat Michailisjin's zoon vindt dat zijn vader in het graf moet rusten. Michailisjin had bij leven de grafhuur van 750 euro voor tien jaar voldaan voor Oles en diens echtgenote, maar de zoon heeft nu dus anders beschikt. De stoffelijke resten van het echtpaar Oles liggen nu in de opslag, in afwachting van wat hun naaste familie in Canada daarover beslist.

Er gaan inmiddels stemmen op om ze naar Oekraïne te halen voor een waardige begrafenis. President Petro Porosjenko heeft de ministers van Buitenlandse Zaken en Cultuur gevraagd om er voor te zorgen dat het echtpaar Oles een waardige rustplaats krijgt.

Onlangs werd door de Oekraïense minister van Cultuur al gepleit voor het naar Kyiv terugbrengen van de resten van Jaroslav de Wijze (978-1045), alleenheerser van het Rijk van Kyiv. Die worden nu in de Verenigde Staten worden bewaard. Het is echter niet duidelijk of het werkelijk gaat om de resten van Jaroslav de Wijze.

Het pleidooi van vicepremier Kirilenko om Stepan Bandera, Simon Petlioera en Jevhen Konovalets een nieuwe rustplaats in Oekraïne te geven zal nog de nodige stof doen opwaaien, zeker waar het Bandera betreft. Hij was leider van de nationalistische OOeN en het verzetsleger OePA. Hij werd in 1959 in München vermoord door de KGB en is daar begraven. Jevhen Konovalets was Bandera's voorganger als leider van de OOeN. Hij kwam op 23 mei 1938 om het leven bij een aanslag in Rotterdam, door een bom in een doos met chocolaatjes.

Simon Petlioera was de leider van de Volksrepubliek Oekraïne die in 1917 ontstond ten tijde van de Russische revolutie. Hij werd in 1926 in Parijs vermoord en is daar begraven.

Bron: Censor.net

Geen opmerkingen:

Een reactie posten