Dat betekent dat het voertuig deel uitmaakt van de derde batterij van het derde bataljon van de 53e luchtafweerbrigade uit Koersk. Daarmee lijkt opnieuw een stap gezet naar een preciezere vaststelling van wie het vliegtuig uit de lucht heeft geschoten.
Kort na de ramp in juli 2014 zijn al foto’s van de Buk-installatie die verantwoordelijk wordt gehouden voor het neerschieten van MH17 gepubliceerd. Daarop was een identificatienummer te zien van drie cijfers, waarvan het middelste onleesbaar was. Bellingcat deed onderzoek naar de herkomst van deze raketlanceerder. Die werd sindsdien aangeduid als voertuig 3x2, waarbij de x stond voor het onleesbare nummer. Dat moest een 1, 2 of 3 zijn, een aanduiding voor het betrokken bataljon.
In het nieuwe rapport vergelijken de onderzoekers van Bellingcat een aantal beschikbare foto’s van de diverse lanceerinstallaties. Op grond van overeenkomsten in de structuur van de wielen, de bekabeling, een beschadiging, roetvlekken bij de uitlaat en de spatiëring van de cijfers concludeert Bellingcat dat het om voertuig 332 gaat. De voertuigen 312 en 322 matchen op geen enkel punt, aldus Bellingcat.
In een eerder rapport had Bellingcat de Buk-installatie al in verband gebracht met de 53e luchtafweerbrigade uit de Russische stad Koersk en uitgelegd dat de brigade drie Buk-bataljons heeft, die elk bestaan uit elf voertuigen. De vraag was alleen nog van welk onderdeel de gewraakte raketlanceerder exact afkomstig was. Het lijkt erop dat die vraag nu is beantwoord. Overigens gaat Bellingcat ervan uit dat de raketlanceerder 332 van het derde bataljon was uitgeleend aan het tweede bataljon. Dat vervoerde de installatie in juni van Koersk naar de grens met Oekraïne.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten