maandag 2 november 2015

Porosjenko vindt arrestatie Korban terecht

De arrestatie van partijleider Hennadi Korban van Oekrop blijft de Oekraïense politiek bezig houden. Volgens president Petro Porosjenko is Korban's arrestatie slechts het begin van een proces waarbij veel meer corrupte politici ter verantwoording worden geroepen. ''Niet voor niets heeft het parlement onlangs de eigen onschendbaarheid opgeheven.''

De president eist wel dat de rechtszaak die Korban wegens corruptie wacht volstrekt transparant verloopt. In een gisteravond op de nationale tv-zenders uitgezonden interview ontkende Porosjenko dat de arrestatie van Korban vooral te maken zou hebben met het onverwachte succes van Oekrop bij de lokale verkiezingen.

Porosjenko's partijgenoot Joeri Loetsenko vindt dat Korban waardering verdient voor zijn opstelling sinds het uitbreken van de oorlog in de Donbas. ''Hij heeft veel gedaan om te voorkomen dat ook Dnipropetrovsk ten prooi zou vallen aan de separatisten. Maar in zakelijk opzicht bleef hij aan de verkeerde kant'', aldus de fractievoorzitter van het Blok-Porosjenko in het parlement. Loetsenko constateert dat de naam van Korban sinds jaar en dag verbonden is met corruptie, het inpikken van andermans bezittingen en zelfs moord.

Ook Ihor Kolomojski heeft gereageerd op de arrestatie van Korban. De oligarch die Korban en diens partij steunt, meent dat diens arrestatie volstrekt politiek gemotiveerd is. ''Ik weet dat er in het verleden onderzoek is gedaan naar Korban, maar dat heeft tot niets geleid. De dossiers zijn al lang opgeborgen in stoffige kelders.''

Korban wordt intussen verdacht van het misbruik van overheidsgeld en het opzetten van een misdaadorganisatie. Kolomojski blijft hem steunen en in een interview met Lb.ua kondigt de voormalige gouverneur van Dnipropetrovsk aan dat daartoe alle juridische mogelijkheden benut zullen worden.

Bronnen: Unian, ZIK

Geen opmerkingen: