dinsdag 10 november 2015

Record aantal aanvallen sinds begin van bestand

Liefst 33 aanvallen voerden de pro-Russische rebellen gisteravond uit op posities van het Oekraïense leger. Een derde van die aanvallen was gericht op het dorp Piski, vlakbij het vliegveld van de stad Donetsk. Daarbij werden granaatwerpers gebruikt, maar ook zware machinegeweren. Opitne kreeg me zeven aanvallen te maken, Marinka met vier, Advivka en Krasnohorivka elk drie.

Met handwapens en wapens van pantserwagens werden Nevelsk en Kamenka onder vuur genomen, terwijl in de richting van Verhnjoterske zelfs anti-luchtdoelraketten werden gebruikt. Popasna en Bohoeslavske werden met 120 millimeter mortieren beschoten, wapens die volgens Minsk-2 helemaal niet in de buurt van de frontlijn mogen zijn. Verder werd Sjirokine, in de buurt van Marioepol, beschoten met 82 millimeter mortieren die daar ook niet behoren te zijn.

Van de kant van de separatisten wordt echter gemeld dat het leger afgelopen nacht de noordkant van de stad Donetsk en het vliegveld daar gedurende negen uur met mortieren heeft beschoten. Hun persbureau DNA heeft het over 82 en 120 millimeter mortieren. Burgemeester Alexej Granovski van Debaltseve zegt dat het Oekraïense leger gisteren geprobeerd heeft het stadje aan te vallen, ook met zware wapens. Hij kon niets zeggen over slachtoffers of schade aan huizen.

Bronnen: Unian, Tass

Geen opmerkingen: