zondag 1 november 2015

'Arrestatie van Korban is selectieve justitie'

Partijleider Anatoli Hritsjenko van Hrmodajsnka Positja (Burgerstandpunt) veroordeelt de arrestatie van Hennadi Korban, de oprichter van de partij Oekrop. Hij wijst erop dat ook burgemeester Hennadi Kernes van Charkiv het nodige te verwijten valt terwijl die nog altijd op vrije voeten is en afgelopen zondag slechts een enkele ronde nodig had om herkozen te worden. Korban daarentegen werd gisteren opgepakt door de staatsveiligheidsdienst SBOe en beschuldigd van het opzetten van een misdadige organisatie.

''Korban en Kernes hebben beiden een duister verleden. Toch hebben zij zich anders ontwikkeld. Toen Rusland ons land aanviel koos Korban de kant van Oekraïne, terwijl Kernes de kant van Rusland koos. Ook nu weer vindt hij dat we vriendschappelijk met Rusland om moeten gaan'', aldus Hritsjenko die vindt dat hier duidelijk sprake is van selectieve justitie.

Hritsjenko vindt het een verontrustende ontwikkeling. ''Snappen president Porosjenko en procureur-generaal Sjokin eigenlijk wel dat als ze de wet naar eigen goeddunken interpreteren de bevolking ook het laatste beetje vertrouwen in de overheid kwijtraakt?''
d
Ook Oekrop heeft inmiddels gereageerd op Korban's arrestatie en de huiszoekingen bij partijleden. ''Hier is duidelijk sprake van politieke druk,. Er zijn dus mensen die niet blij zijn met de goede resultaten die we bij de lokale verkiezingen hebben geboekt en ons voor de tweede ronde van de burgemeestersverkiezingen de voet dwars willen zetten. In Dnipropetrovsk is ons het werken onmogelijk gemaakt. Er zijn arrestaties verricht, huiszoekingen gedaan'', reageerde en parlementslid burgemeesterskandidaat Boris Filatov op tv-zender 112.

De arrestatie van Korban ging volgens Filatov met grof geweld gepaard. ''Zijn deur werd ingetrapt. Hij werd door een arrestatieteam van gemaskerde mannen uit zijn huis gehaald. De stad is in rep en roer. Het mobiele telefoonverkeer ligt eruit en overal zijn Volkswagens met geblindeerde ramen en gewapende mannen te zien. Zelfs onder Janoekovitsj kwam dit niet voor. Ze zetten ons nu onder druk, maar wellicht is de volgende stap dat ze op ons gaan schieten.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: