zaterdag 14 november 2015

Unicef: 'Levens van 700.000 kinderen in gevaar'

Unicef waarschuwt dat de levens van 700.000 kinderen maar ook andere inwoners van de door de separatisten bezette gebieden in Oost-Oekraïne gevaar lopen als ze het langdurig zonder schoon water moeten stellen. Waterleidingen zijn beschadigd door het oorlogsgeweld, maar soms stokt de watertoevoer ook omdat bruggen zijn ingestort en het puin de doorstroming belemmert.

Het repareren van de waterleidingen en pompinstallaties in het oorlogsgebied is een riskante klus. De mensen die dat werk opknappen krijgen te maken met landmijnen en met niet ontplofte munitie. Unicef vreest dat als het straks streng gaat vriezen niet alleen de watertoevoer, maar ook de stadsverwarming en de stroomvoorziening het begeven. Dat laatste komt dan door overbelasting, omdat de bevolking massaal elektrische kacheltjes gaat gebruiken.

''We moeten er alles aan doen om de meest kwetsbare kinderen de komende maanden te beschermen'', zegt Giovanna Barberis, de vertegenwoordiger van Unicef in Oekraïne. ''Kapotte leidingen moeten zo snel mogelijk worden gerepareerd, want het is ondenkbaar dat mensen zonder verwarming de winter door kunnen komen.'' Vooral de kinderopvang, scholen en allerlei tehuizen zullen volgens haar grote moeite hebben om het warm te houden.

In de stad Alchevsk in de provincie Loehansk weten ze wat dat inhoudt. In 2006 bevroor de installatie van de stadsverwarming en moest het overgrote deel van de 120.000 inwoners naar elders worden geëvacueerd.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: