maandag 23 november 2015

Stop op alle goederentransporten naar de Krim

Alle goederentransporten naar de Krim worden voorlopig stilgelegd. Dat heeft het kabinet vanmiddag besloten tijdens een ingelaste vergadering. Het ministerie van Economische Ontwikkeling en Handel komt op korte termijn met een lijst van goederen en diensten die nog wel aan het door Rusland geannexeerde schiereiland geleverd mogen worden.

Premier Arseni Jatsenjoek wil de Mejis, de adviesraad van de Krimtataren, bij het opstellen van de lijst betrekken. Het spoedberaad van zijn kabinet volgde kort nadat president Petro Porosjenko bekend maakte dat hij wil dat er geen goederen meer naar de Krim gaan. Sinds 20 september houden Krimtataren en vrijwilligers van de ultranationalistische Rechtse Sektor al vrachtverkeer op enkele grensovergangen tegen, maar per spoor gaan nog altijd veel goederen de grens over.

Minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken heeft vanmiddag de Nationale Veiligheids- en Defensieraad voorgesteld om het contract op te zeggen voor de levering van elektriciteit aan de Krim. Avakov meent dat het een gepaste reactie is op de aankondiging van Rusland afgelopen week om Oekraïens voedsel vanaf de jaarwisseling in de ban te doen.

Avakov zei tijdens de ingelaste kabinetszitting dat slechts één hoogspanningsleiding naar de Krim op korte termijn te repareren valt.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: