vrijdag 27 november 2015

Simferopol krijgt steeds minder elektriciteit

De stad Simferopol op de Krim krijgt nog maar vier uur per dag elektriciteit geleverd volgens burgemeester Gennadi Bacharev. Eerst was sprake van vier uur stroom en dan vier uur geen stroom, oftewel twaalf uur per dag. Daarna werd het drie uur stroom en dan zes uur niet en inmiddels is dat twee uur stroom en dan acht uur niet. ''Het is niet meer bij te houden'', aldus Bacharev. Grote industriële bedrijven liggen stil, de scholen zijn tot maandag dicht.

De stroomonderbrekingen zijn het gevolg van de stroomstoring die is veroorzaakt door explosies waarmee Krimtataren met hulp van de Rechtse Sektor afgelopen weekeinde vier hoogspanningsmasten op het Oekraïense vasteland vernielden. Het schiereiland is voor 70 procent afhankelijk van elektriciteit uit Oekraïne, maar krijgt die nu niet.

De Krimtataren blijven intussen reparatie van de hoogspanningsmasten tegen houden. Elektriciteitsbedrijf Energo heeft wel pogingen tot reparatie gedaan, maar die zijn gisteren gestaakt door aanhoudende tegenwerking van actievoerende Krimtataren. Zij eisen vrijlating van een aantal Oekraïners die op de Krim en sommigen ook in Rusland gevangen zitten.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: