Parlementsvoorzitter Volodimir Hrojsman wil een einde maken aan de geregeld terugkerende gevechten tussen parlementsleden die het met woorden niet eens kunnen worden. ''Het is een teken van zwakte'', zei Hrojsman na het zoveelste incident op rij. Hij heeft aan de fractievoorzitters voorgesteld om vechtpartijen in het parlement bij wet te verbieden.
De zitting van gisteren begon met het voorlezen van een verklaring van parlementslid Oleksandra Koezjel van de Moederlandpartij. Koezjel ligt sinds 5 november in een ziekenhuis nadat ze eerder die dag door Andrej Teteroek van het Volksfront op haar hoofd was geslagen met een fles. Ze liep daarbij een hersenschudding op. Koezjel diende een klacht in bij het Openbaar Ministerie tegen Teteroek die op zijn beurt beweerde dat zij hem met haar handtas had geslagen. De klacht is inmiddels ingetrokken, omdat Koezjel meent dat de openbare aanklagers wel wat beters te doen hebben.
Een week geleden was het opnieuw raak. Voormalig Majdan-activist en nu parlementslid Volodimir Parasjoek gaf Vasil Pisni een kopstoot tijdens een vergadering van de parlementscommissie voor de corruptiebestrijding. Pisni is plaatsvervangend hoofd corruptiebestrijding van de staatsveiligheidsdienst SBOe in Lviv. De twee vlogen elkaar in de haren over hun rol tijdens het anti-regeringsprotest op Majdan in de winter van 2013-2014.
Parasjoek heeft inmiddels te kennen gegeven dat hij bereid is zijn onschendbaarheid als parlementslid op te geven, zodat hij zich voor de rechter kan verantwoorden voor zijn gedrag. Als het Openbaar Ministerie een parlementslid wil vervolgen, dan moet het parlement eerst instemmen met het opheffen van diens onschendbaarheid. Dat is in de afgelopen maanden al enkele malen gebeurd.
Oud-parlementslid Boris Filatov, tegenwoordig burgemeester van Dnipropetrovsk, zegt dat het niet goed is dat telkens gevochten wordt in het parlement. ''In een land waar de wet niet voldoende gehandhaafd wordt, moet je soms letterlijk vechten voor gerechtigheid. Ik keur het niet goed, maar het gebeurt.''
Pilip Illenko, parlementslid voor Svoboda, meent echter dat de vechtpartijen van parlementariërs van ondergeschikt belang zijn, omdat er veel belangrijker zaken spelen. ''Er is zoveel meer mis. Parlementsleden stemmen telkens opnieuw over een simpel wetsvoorstel om maar de door het kabinet gewenste uitkomst te krijgen. Pianostemmen is nog altijd heel populair, ondanks dat het verboden is.'' Pianostemmen is het voor afwezigen stemmen door van stemkastje naar stemkastje te rennen om de juiste knoppen in te drukken.
Bron: Kyiv Post
Geen opmerkingen:
Een reactie posten