donderdag 19 november 2015

Rusland wil importstop op Oekraïens voedsel

Rusland wil vanaf de jaarwisseling geen voedsel meer uit Oekraïne importeren. Dat heeft de Russische minister Alexej Oejoekajev van Economische Ontwikkelingen gisteren meegedeeld. Het is een strafmaatregel voor het associatieverdrag c.q. vrijhandelsverdrag dat Oekraïne met de Europese Unie heeft gesloten. ''We moeten onszelf beschermen tegen goederen die via Oekraïne ons land binnen komen, met name vanuit de landen van de Europese Unie.''

Oejoekajev deed in het interview met een Russische tv-zender alvast een voorzet voor wat betreft het opzeggen van het vrijhandelsverdrag van Rusland met Oekraïne als het vrijhandelsverdrag met de EU op 1 januari in werking treedt.

Nu hoeven geen invoerrechten te worden betaald, maar zonder het vrijhandelsverdrag wel. Dan moet gemiddeld 7,6 procent aan invoerrechten worden voldaan. Met name de verkoop van transportmiddelen, de staalindustrie en de papierproductie zullen daar onder te lijden hebben. Dat kan leiden tot een afname van de export naar Rusland met 14 procent. De handel met het buurland is toch al flink teruggelopen door sancties over en weer. In de eerste helft van dit jaar werd liefst 59 procent minder handel gedreven met Rusland, vergeleken met het eerste halfjaar van 2014.

In een reactie op de door Oejoekajev aangekondigde importstop op voedsel vanuit Oekraïne laat premier Arseni Jatsenjoek weten dat dit volgend jaar een strop van 600 miljoen dollar (562 miljoen euro) kan opleveren.

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: