dinsdag 17 november 2015

'Luchtruim beveiligen na illegale helikoptervlucht'

Gouverneur Hennadi Moskal van Transkarpatië vindt dat er snel veiligheidsmaatregelen voor het Oekraïense luchtruim genomen moeten worden. Hij wil strengere controles. Aanleiding is niet alleen het neerstorten van een Oekraìense helikopter met acht inzittenden in het oosten van Slowakije afgelopen woensdag, maar ook de aanslagen in Parijs twee dagen later. In de helikopter, gevlogen door een Oekraïense piloot, zaten meerdere passagiers uit Afghanistan. Alle acht inzittenden kwamen om het leven.

Moskal linkt de illegale vlucht aan de aanslagen, omdat de passagiers in zijn ogen eerder terroristen waren dan vluchtelingen. ''Niet veel vluchtelingen beschikken over zoveel geld dat ze een helikopter kunnen huren'', meent de gouverneur. Hij heeft de president er inmiddels op gewezen dat hier een gevaarlijke ontwikkeling is ingezet. Volgens de Slowaakse minister van Binnenlandse Zaken Ivan Netik vloog de helikopter erg laag terwijl de weersomstandigheden slecht waren. Dat kan er op duiden dat de piloot ongezien wilde blijven.

Een grenswacht hoorde vorige week woensdag het geluid van een helikopter boven de stad Uzhgorod en hij sloeg alarm. Pas twee dagen later werd de Mi-2 helikopter gevonden. Hij was neergestort op 35 kilometer van de grens.

''Niemand heeft de helikopter vanaf Lviv naar de grens met Slowakije gezien. Dat is mogelijk omdat we geen radarinstallaties hebben die vliegtuigen en helikopters kunnen zien als die laag vliegen. Moet ik ze soms van mijn eigen geld aanschaffen'', aldus Moskal. Hij wijst er op dat de grensbewaking de bevoegdheid noch de middelen heeft om vliegtuigen of helikopters neer te schieten als die illegaal de landsgrens overschrijden. Daarvoor moet de hulp van de luchtmacht worden ingeroepen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: