maandag 30 november 2015

Reparatie mag, maar geen stroom naar de Krim

De actievoerende Krimtataren staan de reparatie van de hoogspanningsleiding toe die zowel een deel van de Oekraïense provincie Cherson als de door Rusland geannexeerde Krim van elektriciteit voorziet. Volgens directeur Vsevolod Kovaltsjoek van Oekrenergo kan de reparatie ''binnen enkele uren'' worden voltooid.

Dat houdt echter niet in dat er weer stroom richting de Krim gaat, want daarover moet in politiek opzicht nog een besluit worden genomen. Energieminister Volodimir Demtsjitsjin bereikte gisteren overeenstemming over de reparatie van de door explosies vernielde hoogspanningsleiding met de Krimtataren. Die houden echter nog vast aan de eis dat Rusland een aantal politieke gevangenen vrij moet laten.

Op de Krim duren de problemen door stroomgebrek voort. Er zitten nu ruim 1,1 miljoen inwoners van het schiereiland zonder elektriciteit. Met ingang van morgen worden geen nieuwe gasten meer verwelkomd in de vakantieresorts. Het stadsbestuur van Jalta heeft besloten dat de scholen ook deze week gesloten zijn. Afgelopen week was dat overal op de Krim het geval.

Bronnen: Unian, Ukrinform

Geen opmerkingen: