donderdag 3 april 2014

SBU: Russen wilden presidentskandidaat ontvoeren

De staatsveiligheidsdienst SBU heeft woensdag in de omgeving van de West-Oekraïense stad Lviv twee Russen gearresteerd die er van worden verdacht dat zij meerdere Oekraïners wilden ontvoeren, waaronder een presidentskandidaat.

De twee, 26 en 27 jaar oud, werden opgepakt toen bij een controle van hun auto bleek dat ze een staaf dynamiet met ontsteker bij zich hadden, maar ook pistoolmunitie en een laptop met daarop allerlei belastende informatie. Zo werden foto's van de te ontvoeren personen en van hun woningen aangetroffen. De SBU heeft de namen van de potentiële slachtoffers van de twee Russen niet bekend gemaakt.

Rusland zegt dat het 25 Oekraïners heeft aangehouden die in opdracht van de geheime dienst van hun land terroristische acties in Rusland wilden uitvoeren. Het Russische persbureau Ria Novosti heeft dat donderdag gemeld op basis van de Russische veiligheidsdienst FSB.

Onder de arrestanten zijn drie leden van een extreem rechtse groepering, Rechtse Sector, volgens de FSB. De groep zou van plan zijn geweest aanslagen te plegen op militaire complexen in het zuiden en midden van Rusland. Dat had moeten gebeuren in maart. Ze zouden onder meer van plan zijn geweest contact te leggen met "Russische radicale organisaties". De Oekraïense veiligheidsdienst SBU heeft de Russische beschuldiging afgedaan als "onzin".

Bronnen: Interfax, NU.nl

Geen opmerkingen: