zaterdag 1 oktober 2011

Lokale bestuurders frustreren adoptie weeskinderen

In de twintig jaar van Oekraïne's onafhankelijkheid zijn meer dan 35.000 weeskinderen geadopteerd. Vandaag de dag leven 9.500 kinderen in adoptiegezinnen en in kindertehuizen, volgens de pas benoemde kinderombudsman Joeri Pavlenko. Hij ziet een gunstige ontwikkeling, want steeds vaker sturen familieleden en vrienden kinderen waarvan de ouders zijn overleden niet naar een weeshuis of internaat, maar nemen ze zelf in hun gezin op. In totaal 63.000 kinderen staan onder voogdij van familie of vrienden van hun ouders.

Pavlenko constateert tegelijkertijd ook een negatieve ontwikkeling, want in de afgelopen twee jaar is er een kentering ontstaan en is het aantal geadopteerde kinderen juist teruggelopen. Dat komt door tegenwerking van lokale bestuurders die hun eigen agenda volgen en niet het belang van het kind in het oog houden. "Het is onthutsend om te moeten vaststellen dat zij kinderen van drie tot vijf jaar naar een weeshuis sturen, terwijl 1.651 echtparen dolgraag een kind willen adopteren", aldus Pavlenko.

De vraag naar adoptiekinderen is groot, als het tenminste om kleine kinderen gaat die bovendien geen gezondheidsproblemen mogen hebben. "Slechts negentien families hebben dit jaar aangegeven dat ze een kind willen dat ouder is dan tien jaar."

Bron: Forum, Ukrinform

Geen opmerkingen: