zaterdag 22 oktober 2011

Kiev krijgt asiel voor 1.500 zwerfdieren

Nog voor de zomer krijgt Kiev een nieuw dierenasiel voor 1.500 zwerfdieren. Het asiel komt bij het bestaande asiel van de dierenbeschermingsorganisatie SOS bij het dorp Pirogovo, in de omgeving van de hoofdstad. Met de bouw van het nieuwe asiel is een bedrag van 541.000 euro gemoeid. Afgezien van enkele kleine asiels van particulieren heeft de hoofdstad een opvang voor loslopende honden en katten in Borodvanka, op 80 kilometer van Kiev. Met de exploitatie is jaarlijks ruim acht ton gemoeid.

Het stadsbestuur wil meer opvangmogelijkheden in Kiev zelf om het probleem van de duizenden zwerfdieren aan te pakken. Aan particuliere asiels is beloofd dat de overheid de kosten van water en electriciteit voor haar rekening neem. Kiev kampt al jaren met het probleem. Dat komt deels door het ontbreken van een goed sterilisatieplan. De dierenasiels eigenlijk dieren waarvoor geen eigenaar te vinden is moeten afmaken, maar dat gebeurt te weinig.

Volgens woordvoerster Tetjana Tarnavska van SOS is het probleem echter niet zo groot als het stadsbestuur doet voorkomen. Waar het stadsbestuur het heeft over duizenden zwerfdieren, heeft zij het over ''niet meer dan 1.500''. Afgelopen jaar werden in Kiev ruim 3.000 mensen gebeten door zwerfdieren.


De dierenbeschermers van SOS brachten enkele weken geleden naar buiten dat de Oekraïense overheid van plan is 10.000 zwerfdieren af te laten maken. Dat zou gebeuren op verzoek van de Europese voetbalbond UEFA. Het onbevestigde bericht werd doorgegeven door dierenbeschermers elders in Europa. Ook het Russische staatspersbureau RIA-Novosti pakte het met graagte op.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: