woensdag 12 oktober 2011

Misdaad heeft steeds meer impact op bevolking

De criminaliteit in Oekraine neemt toe. Dat is de vaste overtuiging van bijna de helft (49,2 procent) van de Oekrainers, zo blijkt uit een opinieonderzoek van het Gorschenin Instituut. Van alle ondervraagden gaat 41,7 procent er vanuit dat het met de misdaad niet beter en niet slechter is gesteld dan een jaar geleden. Slechts 4,9 procent vindt dat de criminaliteit juist minder is geworden.

Dat neemt niet weg dat ruim driekwart van de bevolking vindt dat er erg veel misdaden worden gepleegd in Oekraine. Volgens directeur Volodimir Zastava van het Gorschenin Instituut is de criminaliteit niet minder dan ten tijde van eerdere peilingen, uit 2007 en 2009, maar zijn de Oekrainers meer bevreesd dan toen om het slachtoffer van een misdrijf te worden.

Gebleken is dat ruim de helft (60,1 procent) van de ondervraagden vooral bang is om onder druk gezet te worden, 45,8 procent vreest mishandeling en 45,3 procent heeft het over diefstal als grootste angst. Dan is er nog de vrees voor fraude bij 39,7 procent. Angst voor afpersing en corruptie door overheidsmedewerkers speelt bij één op de vijf Oekrainers een rol, een iets kleinere groep heeft het in dat verband over politie en justitie.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: