donderdag 20 oktober 2011

'Niet Timosjenko, maar Joesjenko hoort in de cel'

Het parlementslid Taras Chornovil heeft oud-president Viktor Joesjenko er van beschuldigd dat hij zich op onoirbare wijze heeft ingelaten met de besprekingen over een nieuw gascontract met Rusland. Volgens Chornovil is sprake van ambtsmisbruik, het vergrijp waarvoor oud-premier Joelia Timosjenko vorige week tot zeven jaar gevangenisstraf is veroordeeld.

Chornovil uitte deze beschuldiging in een interview dat op Radio Liberty te beluisteren was. Joesjenko zou zich bemoeid hebben met de onderhandelingen, onder meer door directeur Oleg Doebina van Naftogaz van de onderhandelingstafel te halen op het moment dat de onderhandelaars waren uitgekomen op 250 Amerikaanse dollar per 1.000 kubieke meter gas. "Joesjenko deed dit uit eigenbelang, omdat hij het Russisch-Oekraiense energiebedrijf RosUkrEnergo weer als tussenstation terug wilde", aldus Chornovil.

Hij veronderstelde dat niet Timosjenko, maar Joesjenko veroordeeld had moeten worden wegens ambtsmisbruik. "Niet voor niets was Joesjenko de enige publieke figuur in het land die de veroordeling van Timosjenko volkomen terecht vond. Hij liet z'n blijdschap onomwonden blijken."

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: