zondag 23 oktober 2011

'Oekraïne probeert weer zaken te doen met Zwarte Zeevloot'

De Oekraïense regering wil opnieuw proberen de prijs die het betaalt voor het Russische gas omlaag te krijgen door een overeenkomst betreffende de Zwarte Zeevloot, zoals afgelopen jaar ook al lukte met het Akkoord van Charkiv. "Voor de Russen is de modernisering van de Zwarte Zeevloot van cruciaal belang, want het maakt van Sebastopol een sterke marinebasis met moderne schepen, waaronder die van de Mistralklasse.

De huidige Zwarte Zeevloot van Rusland is nu niet meer dan een hoop roestig metaal'', meldt de nieuwssite ZN.UA op gezag van een goed geïnformeerde bron.  Oekraïne doet moeilijk over de vervanging van de verouderde marineschepen, maar is tegelijkertijd bereid om zaken te doen. Rusland deed al de concessie, aldus de bron, dat haar marineschepen worden onderhouden door Oekraïense scheepswerven.

Een lagere gasprijs kan de onderhandelingen wellicht bespoedigen. In 2010 wist de Oekraïense regering 100 Amerikaanse dollar van de gasprijs af te krijgen in ruil voor een verlenging van het verblijf van de Russsiche marine in de haven van Sebastopol voor de komende 25 jaar.

Bronnen: ZN.UA, Western Information Center

Geen opmerkingen: