maandag 24 oktober 2011

Openbaar Ministerie heropent in 2005 gesloten strafzaak Timosjenko

Het Openbaar Ministerie wil een in 2005 geseponeerde zaak tegen Joelia Timosjenko weer oppakken. Zij wordt er van verdacht 2,26 miljoen euro aan overheidsgeld te hebben verduisterd en voor nog eens 1,8 miljoen euro aan belastinggeld ontdoken via het energiebedrijf UESU en haar offshorebedrijf. Het strafrechtelijk onderzoek wordt uitgevoerd door de Belastingdienst. Timosjenko zou een schuld van UESU aan het Russsische ministerie van Defensie op de Oekraiense overheid hebben afgewenteld.

Eerder is ook al onderzoek gedaan door het Openbaar Ministerie naar het misbruiken van de vergoeding die Japan aan Oekraine betaalde voor CO2-rechten. Dat gebeurde op het hoogtepunt van de economische crisis toen er geen geld was om de pensioenen uit te betalen en toenmalig premier Timosjenko besloot om het CO2-geld daar dan maar voor te gebruiken.

Ook werd onderzoek gedaan naar het misbruiken van pas door de overheid aangeschafte ambulances door Timosjenko's Moederlandpartij. De wagens zouden begin 2010 zijn ingezet tijdens de verkiezingscampagne voor het presidentschap.

Bron: Interfax-Ukraine

Geen opmerkingen: