donderdag 27 oktober 2011

Bankiers zijn tegen vrijhandelsakkoord GOS

De Oekraïense bankiers zijn niet blij met het akkoord dat de landen van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) onlangs sloten over de vorming van een vrijhandelszone. Dat komt vooral door het ontbreken van een lijst van goederen die vrij geëxporteerd dan wel geïmporteerd kunnen worden. Er worden in het vorige week in Sint Petersburg gesloten akkoord alleen maar uitzonderingen vermeld.

"Feitelijk wordt zo het tegendeel bereikt van een vrijhandelzone, door al die beperkingen", vindt voorzitter Olexandr Suchoniako van de Federatie van Oekraïense Banken (AUB). Hij wijst op de importheffingen voor bijvoorbeeld suiker, wodka en lactose uit Oekraïne die Wit-Rusland, Kazachstan, Moldavië en Rusland hanteren. Azerbeidjan heeft een importheffing voor staalproducten uit Oekraïne, Kazachstan voor olie en olieproducten, metalen en gas, de Russische Federatie voor onder meer kolen, gas, olie en oliepructen, hout, diamanten en schroot.

Suchoniako verwijt het de Oekraïense regering dat het vrijhandelsakkoord van de voormalige Sovjet-staten zomaar uit de lucht kwam vallen. Hij had liever gezien dat eerst overlegd was over de voor- en nadelen met onder meer de ondernemers. Het vrijhandelsakkoord treedt op 1 januari al in werking. Overigens moet het parlement er nog wel mee instemmen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: