zaterdag 29 oktober 2011

Geheime informatie landhervorming ligt al op straat

Bij de privatisering van landbouwgrond mag maximaal 2.100 hectare verkocht worden aan één partij. Maar omdat er bij elk dorp gemiddeld 2.400 hectare landbouwgrond ligt, kan het voorkomen dat die ene partij, bijvoorbeeld een familie, vrijwel alle landbouwgrond in handen krijgt. Dit blijkt uit uitgelekte informatie over de op handen zijnde landhervorming die volgend jaar moet beginnen.

De informatie komt uit het boek De landhervorming: 100 vragen en antwoorden' dat de regering wil verspreiden onder alle gouverneurs en burgemeesters in het land. Het boek heeft een voorwoord van zowel president Viktor Janoekovitsj als minister Mikola Prisjaznjoek van Agrarische Zaken en Voedsel.

In het boek wordt tot in details uitgelegd hoe de privatisering van landbouwgrond vanaf januari 2012 z'n beslag dient te krijgen: om hoeveel land het gaat, wat de prijs wordt. Een hectare landbouwgrond gaat 1.765 euro (20.000 grivna) kosten. Daarmee brengt alle landbouwgrond in Oekraïne samen 49,4 miljard euro op.

Niet eens zozeer het uitlekken van de informatie is opvallend, als wel het feit dat het boek al is verspreid terwijl de landhervormingswet nog niet door het parlement is goedgekeurd. Over zo'n ingrijpend wetsvoorstel moet het parlement tweemaal stemmen, en zelfs de eerste stemming is nog niet eens geweest. Daar komt bij dat de parlementscommissie voor Agrarische Zaken nogal wat kritiek heeft op het wetsvoorstel.

Voorzitter Sergei Timsjenko van het Bureau voor Landbouwgrond toont zich onaangenaam verrast dooor het uitlekken van een digitale versie van het boek over de landhervorming vanuit zijn organisatie. Hij noemt het ''een doelbewuste provocatie van zowel de regering als de landhervorming''.  Het boek wordt volgens Timsjenko pas verspreid als de landhervormingswet daadwerkelijk door het parlement is aangenomen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: