vrijdag 14 oktober 2011

Veel Oekraïners vinden proces Timosjenko helemaal niet politiek gemotiveerd

De meeste Oekraïners vinden niet dat het proces tegen voormalig premier Joelia Timosjenko politiek gemotiveerd is, enkel bedoeld om haar als oppositieleider buiten spel te zetten. Dat komt vooral door de media die niet het beeld hebben neergezet van Timosjenko als slachtoffer. Timosjenko's populariteit is volgens het onderzoeksbureau Sofia ook niet gestegen door de rechtszaak wegens ambtsmisbruik tegen haar.

In maart wees een opiniepeiling van het bureau uit dat 18,8 procent van de Oekraïners achter Timosjenko stond, in oktober is zelfs sprake van een lichte daling naar 18,3 procent. Sofia onderzocht de mate van populariteit van eventuele kandidaten als er nu presidentsverkiezingen zouden zijn. Het onderzoek had plaats in de dagen voordat de rechtbank in Kiev Timosjenko schuldig verklaarde en veroordeelde tot zeven jaar gevangenisstraf.

Volgens het onderzoeksbureau vond toen 43,5 procent een veroordeling wegens ambtsmisbruik terecht, tegen 39,2 procent die het proces politiek gemotiveerd beoordeelde. Nog eens 17,3 procent onthield zich van een oordeel.

Mocht Timosjenko alsnog vrij komen, dan is dat volgens 33 procent door de druk die vanuit de Europese Unie en de Verenigde Staten is uitgeoefend. Van de ondervraagden verwacht 22,3 procent dat Timosjenko haar vrijheid terug krijgt door met de regering tot een vergelijk te komen, terwijl 15 procent verwachtte dat dit wegens gebrek aan bewijs zou zijn en 11,6 procent omdat ze onschuldig zou worden bevonden (hetgeen inmiddels door het vonnis achterhaald)

Het onderzoeksbureau Sofia ondervroeg 2.020 Oekraïners, woonachtig in 125 steden en dorpen in het hele land.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: