donderdag 13 oktober 2011

Janoekovitsj wil Timosjenko vrij, SBU wil nóg een proces

President Viktor Janoekovitsj, heeft laten doorschemeren een wetswijziging te zullen steunen die de vrijlating van oud-premier Joelia Timosjenko kan bewerkstelligen. De wet die als basis diende voor de veroordeling van Timosjenko is gedateerd, zei de president donderdag, waardoor een wijziging niet ondenkbaar is.

Janoekovitsj is internationaal scherp bekritiseerd vanwege de gevangenisstraf van zeven jaar voor Timosjenko wegens ambtsmisbruik rond een akkoord over aardgas met Rusland. De Europese Unie en de Verenigde Staten zeiden dat het vonnis politiek gemotiveerd is.

Timosjenko zelf zegt dat zij vervolgd wordt om haar uit te sluiten van de volgende verkiezingen. De president zei donderdag dat er nog voldoende tijd is om een wetswijziging door te voeren voordat de beroepszaak van Timosjenko begint. Haar advocaten moeten binnen twee weken na het vonnis van afgelopen dinsdag beroep aantekenen. Timosjenko gaf zelf dinsdag al aan dat zij naar het Europese Hof voor de Mensenrechten stapt.

Inmiddels lijkt een nieuwe rechtszaak tegen haar op stapel te staan, ditmaal vanwege haar bemoeienis in het verleden met het staatsenergiebedrijf UESU. In de tijd dat zij de leiding had over het bedrijf zou zij samen met toenmalig premier Loetsenko overheidsgeld misbruikt hebben. De staatsveiligheidsdienst SBU maakte donderdag bekend een onderzoek in te stellen naar zowel Timosjenko als Loetsenko.

Bronnen: AFP, Interfax-Ukraine

Geen opmerkingen: