zaterdag 8 januari 2011

Woonlasten fors hoger door duurder gas en stroom

De energielasten gaan dit jaar fors omhoog, verwacht wordt zelfs dat ze verdrievoudigen. De verwarmingskosten leveren daarin een belangrijke bijdrage. Die gaan namelijk 35 procent omhoog. De gasprijs verdubbelt zelfs in april. Dat komt door het IMF. Eén van de voorwaarden voor hulp van het Internationaal Monetair Fonds om Oekraïne uit de economische crisis te halen, was dat de gasprijs fors omhoog zou moeten.

De consumentenprijs voor stroom verdubbelt in april en daar komt in augustus nog 'ns 39 procent bij op. Het bedrijfsleven wordt coulanter behandeld, want dat hoeft dit jaar slechts 15 procent meer te betalen. Het Nationale Forum van de Oekraïense Vakbonden meldt op haar website dat de prijsverhogingen leiden tot een verhoging van de woonlasten met zo'n 170 euro op jaarbasis.

Door deze prijsverhogingen wordt de inflatie flink opgejaagd. Volgens financieel analist Dmitro Solohub zal het een moeilijke, zo niet onmogelijk taak zijn voor de overheid om de inflatie aan het einde van 2011 rond de 10 procent uit te laten komen. Solohub zei dit in een interview in het weekblad Dzerkalo Tyzhnia.

Bron: Interfax, Kiyv Post, Dzerkalo Tyzhnia

Geen opmerkingen: