vrijdag 28 januari 2011

Janoekovitsj en Azarov verliezen aan populariteit

Bijna een jaar na hun aantreden zijn president Viktor Janoekovitsj en premier Mikola Azarov aanzienlijk minder populair, omdat zij niet in staat zijn gebleken om de belangrijkste problemen van het land aan te pakken. Dat blijkt uit een enquete van IFAK Ukraine in opdracht van de Oekraïene tak van Die Deutsche Welle.

Economische problemen hebben bij 79 procent van de ondervraagden de doorslag gegeven, de corruptie bij 55 procent, machtsmisbruik en het overtreden van de et bij 34 procent.

Slechts 10 procent vindt dat Janoekovitsj het in de afgelopen elf maanden goed heeft gedaan. Vooral wangedrag van overheidspersoneel wordt de president zwaar aangerekend door de helft van alle ondervraagde Oekraïners.

Van hen vindt 48 procent dat hun president weinig heeft gedaan om de economie te verbeteren en eveneens 48 procent meent dat Janoekovitsj de corruptie ongemoeid heeft gelaten. Premier Azarov doet daar weinig voor onder. Hij scoort maar iets beter in de opiniepeiling.

Wel werd positief geoordeeld over Janoekovitsj' pogingen om de relaties met omliggende landen te verbeteren. Van de ondervraagden vindt 37 procent dat hij dat wel goed heeft gedaan tegenover 16 procent die het maar niets vindt.

Ondanks de groeiende bezorgdheid in het land over de vrijheid van meningsuiting beoordeelt 28 procent de inbreng van president Janoekovitsj als goed, tegen 20 procent negatief. Opvallend genoeg wilde 52 procent geen oordeel vellen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: