zondag 9 januari 2011

President 'vergeet' vijf miljoen Grieks-katholieken

President Viktor Janoekovitsj heeft nagelaten om de vijf miljoen gelovigen van de Grieks-katholieke kerk een kerstgroet te brengen."Ik ben blij dat we, samen met de rest van de orthodoxe wereld, God's kind verheerlijken en met hoop en toewijding naar het nieuwe jaar kijken", aldus Janoekovitsj in zijn kersttoespraak.

Er kwam geen officiële reactie van de Grieks-katholieke kerk. Maar tegenover Radio Svobodo wilde de priester Mykhailo wel kwijt dat volgens hem een grote groep Oekraïners zich er door gekwetst voelt. En, constateerde hij, "onze president vergeet wel vaker groepen in het land, en dan gaat het niet alleen om gelovigen."

Mykhailo vindt het 'vernederend' dat Janoekovitsj vijf miljoen inwoners van zijn land vergeet, al dan niet per ongeluk. Het zou niet voor het eerst zijn. "Als Grieks-katholieken zijn we in dit land vaker vernederd." Hij neemt het de president kwalijk. "Dit bevorderd het vreedzaam samenleven in ons land niet. De president zou op dat vlak juist een voortrekkersrol moeten vervullen. Misschien, en dan ga ik er vanuit dat hij niet weet wat dit teweeg brengt, heeft hij het met opzet gedaan."

Bronnen: Radio Svoboda, ZiK

Geen opmerkingen: