zaterdag 8 januari 2011

Premier vindt privatisering landbouwgrond nodig

Oekraïne kan zelf onvoldoende voedsel verbouwen voor de eigen bevolking. Privatisering van landbouwgrond wordt door premier Mikola Azarov gezien als een mogelijkheid om efficiënter te produceren. Hij wil landbouwgrond desnoods gaan verkopen aan buitenlandse investeerders die wel raad weten met de vele vruchtbare grond in het land.

Volgens Azarov is de situatie in de agrarische sector nu zo dramatisch dat het de nationale veilgheid kan bedreigen. "Oekraïne moet investeerders aantrekken en zorgen dat de boeren beter met hun land om gaan. Wie had twintig jaar geleden kunnen bedenken dat Oekraïne op een dag genoodzaakt zou zijn om vlees te importeren." Hij heeft kritiek op de bureacratische, starre manier waarop in Oekraïne met landbouwgrond om wordt gegaan.

Agrarische grond moet in het bezit zijn van mensen die weten dat hun toekomst af hangt van de manier waarop zij het land bewerken, aldus de premier. Hij vindt het een gruwel dat er nu allerlei gewassen voor industrieel gebruik worden geteeld, terwijl aan de vraag naar voedsel niet voldaan kan worden.

Bronnen: Interfax-Ukraine, ZiK, Agrimoney

Geen opmerkingen: