zaterdag 15 januari 2011

'Openbaarheid afdwingen via de rechter'

De nieuwe wet op de openbaarheid van bestuur is een stap in de richting van het Westen, aldus adjunct-hoofdredacteur Otar Dovzhenko van nieuwswebsite Telekrytyka. De wet is een compromis tussen oppositie en regering. Iets wat we nog niet eerder hebben meegemaakt sinds het aantreden van Janoekovitsj als president, meent Dovzhenko.

Desalniettemin is hij sceptisch over de regering met de nieuwe regels om zal gaan. Dovzhenko vindt dat het vooral afhangt van de Oekraïners zelf, die naleving van de wet moeten afdwingen. "Als zij het er maar bij laten zitten en daarmee een precedent scheppen, dan laten de autoriteiten het er ook snel bij zitten. De wet is ze namelijk een doorn in het oog. Als er vanuit de bevolking genoeg druk komt en de naleving van de wet via de rechter wordt afgedwongen, pas dan is de nieuwe wet echt effectief. Zo niet, dan is het gewoon weer één van Oekraïne's doodgeboren wetten."

Over de eerder aangenomen wet op de bescherming van persoonlijke informatie zegt Dovzhenko dat die niet geldt voor journalisten. De wijdverbreide angst dat politici zich hiermee vrijwaren van ongewenste publiciteit over hun privézaken is dus ongegrond, aldus Dovzhenko.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: