Het verbeteren van het investeringsklimaat, tegengaan van corruptie in het midden- en kleinbedrijf en het scheppen van nieuwe banen is belangrijker dan het verhogen van de pensioenleeftijd. Ook moeten zwakke regio's meer economische steun ontvangen. Tot deze conclusie komt oppositieleider Julia Timosjenko (BYuT).
Zij wil niet het aantal gepensioneerden terugbrengen, maar het aantal werkenden verhogen. Tussen de 5 en 7 miljoen Oekraïners werken in het buitenland. "Het geld dat zij verdienen gaat nu niet naar onze gepensioneerden.", aldus Timosjenko in een interview met de nieuwssite glavnoe.ua. Oekraïne telt 14 miljoen gepensioneerden, tegenover 16 miljoen werkenden die dit moeten betalen.
Timosjenko vergelijkt de gang van zaken rond de wijziging van de pensioenleeftijd met de manier waarop de Oekraïense overheid het bedrijf RosUkrEnergo financieel heeft geholpen.
"Op illegale wijze kreeg dit bedrijf 425 miljoen euro in ruil voor de halvering van de gasprijs voor de Oekraïense huishoudens. Die prijsverlaging leverde echter maar een voordeel op van 41,6 miljoen euro op. Neem nou de verhoging van de pensioenleeftijd. Die levert in een jaar 32,4 miljoen euro op. Vergelijk dat nou maar 'ns met het enorme geldbedrag dat zo maar werd weggegeven aan een bedrijf. Met andere woorden: als de overheid niet zoveel geld over de balk zou smijten, dan was er geen enkele aanleiding om de pensioenleeftijd te verhogen!"
Bron: Forum
Geen opmerkingen:
Een reactie posten