woensdag 26 januari 2011

Stuur nooit een uitnodiging in het Engels...

Oppositieleider Julia Timosjenko (BYuT) kan haar uitstapje naar Brussel wel vergeten. Het openbaar ministerie wil niet dat ze het land uit gaat. Eerder werd Timosjenko al verboden de hoofdstad Kiev te verlaten, gedurende het lopende onderzoek naar misbruik van overheidsgeld. In 2009 zou Timosjenko als premier Japanse miljoenen voor de afkoop van CO2-rechten gebruikt hebben om de staatspensioenen van te betalen.

Timosjenko heeft van meet af aan gezegd dat dit een verdachtmaking op politieke gronden is. De oud-premier is niet het enige lid van de vorige regering die momenteel ondervraagd wordt over zaken als corruptie, machtsmisbruik en het verkeerd gebruiken van overheidsgeld. Nog zes oud-bewindslieden hebben hiermee te maken.

De voormalige minister van Economische Zaken, Bogdan Danilisjin, heeft politiek asiel aangevraagd in Tsjechië. En Jury Lutsenko, minister van Binnenlandse Zaken, zit al wekenlang in de gevangenis. Waar hij, volgens Timosjenko, z'n advocaat niet mag raadplegen. Timosjenko moet zich bij herhaling melden in het kantoor van de procureur-generaal en hoorde daar Lutsenko in een andere ruimte schreeuwen dat hij z'n advocaat wil zien.

Timosjenko zelf heeft twee uitnodigingen gehad om begin februari naar Brussel te komen. Ze wil daar onder meer de Europese Commissie informeren over de manier waarop de Oekraïense overheid de oppositie monddood probeert te maken.

 Ze mag niet naar Brussel van het openbaar ministierie. "Omdat", verklaarde Timosjenko vandaag, "de uitnodigingen in het Engels zijn. Bij het openbaar ministerie zeggen ze dat ze dat niet kunnen lezen."

Bronnen: Interfax-Ukraine, Kyiv Post

Geen opmerkingen: