woensdag 12 januari 2011

Nationalist Stepan Bandera al weer held-af

De heldenstatus van Stepan Bandera is verleden tijd. President Viktor Janoekovitsj kon vandaag melden dat Bandera's eretitel Held van Oekraïne 'door een rechtbank onrechtmatig is bevonden'. Het officiële besluit moet nog vallen, maar dat lijkt een kwestie van tijd.

Stepan Bandera kreeg de eretitel van de vorige president Viktor Joesjenko, kort voordat hij het veld moest ruimen voor Janoekovitsj. De verklaring zorgde destijds voor grote woede in het oostelijke, Russisch gezinde deel van Oekraïne, maar in het westen werd het besluit juist toegejuicht.

Bandera was de ideologische leider van de nationalisten die in West-Oekraïne streven voor onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie. Hij werd in 1959 vermoord door de KGB. In Oost-Oekraïne wordt Bandera een fascist genoemd. Polen houdt Bandera verantwoordelijk voor de dood van een groot aantal van haar inwoners en het Simon Wiesenthal Centrum ziet in hem de man die het leven van duizenden joden op zijn geweten heeft.

Verwacht wordt dat het ontnemen van de heldenstatus aan Bandera de spanningen tussen Oost en West nog doet toenemen. Aanhangers van Bandera bliezen op oudejaarsdag, de geboortedag van hun held, een standbeeld van Stalin op in Zaporizhya. De plaatselijke autoriteiten hadden begin vorig jaar wel de Communistische partij toestemming gegeven voor een monument ter ere van de Sovjet-dictator, maar weigerden dat toen de nationalistische beweging een standbeeld voor Stepan Bandera wilden oprichten. Het vernielen van het Stalin-monument, vermoedelijk door nationalisten, werd door de autoriteiten 'een terroristische daad' genoemd.

Bronnen: Ukrinform, Interfax-Ukraine

Geen opmerkingen: