zaterdag 1 augustus 2015

'Separatisten in Donetsk werken aan 'vuile' bom'

Journalist Taku Dzimwasha van de International Business Times (IBTimes) meldt dat de pro-Russische rebellen een 'vuile' bom willen maken met de hulp van Russische wetenschappers. Hij baseert zich daarbij op een rapport van de Oekraïense staatsveiligheidsdienst SBU dat hij in handen heeft gekregen. De Russische experts zouden werken met radioactief afval dat is verkregen uit een fabrieksopslag in Donetsk.

De SBU zou dit op het spoor zijn gekomen door het onderscheppen van mail- en telefoonverkeer van de zelfbenoemde premier Alexander Zachartsjenko van de Volksrepubliek Donetsk en andere aanvoerders van de rebellen. In één zo'n bericht wordt gepocht dat ''de DPR binnenkort beschikt over een kernwapen'' en in een ander onderschept bericht geeft Zachartsjenko aan dat tussen 2 en 18 juli ''specialisten uit Rusland'' bij de fabriek aan zullen komen.

Adviseur Vasilo Hritsak van de directie van de SBU bevestigt het verhaal van IBTimes. ''Met zo'n vuile bom willen de separatisten de Oekraïense regering en de internationale gemeenschap onder druk zetten'', meent hij. Een 'vuile bom' is een conventionele bom die echter ook nucleair materiaal bevat, waarmee een gebied radioactief vervuild kan worden en niet meer toegankelijk is.

De bunker waarin het radioactieve afval is opgeslagen, bevindt zich in het gebied dat onder controle is van de rebellen. Het zou gaan om 12 ton radioactief afval dat zich drie meter onder de grond bevindt, in een omhulsel van lood, gewapend staal en beton. Om bij het afval te komen, moet het omhulsel worden afgebroken. Daarvoor is speciaal gereedschap nodig en specifieke kennis.

Van de kant van de separatisten wordt het bestaan van de bunker met radioactief afval erkend. ''Maar het verhaal dat we hierover een afspraak hebben met Rusland klopt niet.'' Ook het Russische staatsagentschap voor nucleaire zaken Rosatom ontkent dat medewerkers naar Donetsk zijn gestuurd. Er zouden buiten Rosatom om echter wel experts en bedrijven zijn die in staat zijn om het radioactieve afval veilig uit de bunker te krijgen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: